niedziela, 4 czerwca 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym



Na podobny przepis natknęłam się na Kwestia Smaku i bardzo mi się spodobał. Pulpeciki wyszły po prostu rozpływające się w ustach, przepyszne! 


Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub kilka gałązek świeżej
  • 1 jajko
  • tarty parmezan
  • 2 puszki pomidorów z puszki (lub 5-6 świeżych pomidorów)
  • mąka do obtaczania pulpecików
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka liści świeżej
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia pulpecików
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu (świdry, wstążki lub inne)

Wykonanie:

1. Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie. 

2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, rozgniecionego widelcem ziemniaka, 1 łyżkę suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki soli i pieprzu oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić mięso ręką. 

3. Formować małe kuleczki (około łyżeczki mięsa na jedną kulkę) i obtaczać je w mące.

4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć pulpeciki aż będą zarumienione z każdej strony. Delikatnie je przewracać na patelni ponieważ są bardzo delikatne.  

5. Na patelni, pulpeciki zgarniam na jedną połowę. Dodaję posiekany czosnek (ewentualnie dodatkową pokrojoną cebulkę).  Jak się zarumieni dodaję pomidory z puszki, pokrojone w kostkę. Jeżeli korzystacie ze świeżych pomidorów, to należy je sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę. Chwilę smażyć. Wymieszać wszystko na patelni i dusić jeszcze klika minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz dodać bazylię. 

6. Podawać z ugotowanym makaronem i tartym parmezanem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz