Bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto czekoladowe. Przepis znalazłam w sieci i postanowiłam je upiec, ciasto czekoladowe.
Składniki:
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady deserowej
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Wykonanie:
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Można wziąć mniejsza formę. Ciasto będzie wyższe.
W małym garnuszku roztopić masło z czekoladą na gładką masę (na bardzo małym ogniu) i od razu zdjąć z gazu. Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
W misce ubić białka jaj na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Porcjami dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka jaj i miksować jeszcze ok 2 minuty. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Można to zrobić mikserem na najwolniejszych obrotach przez krótką chwilkę.
Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno tortownicy). Piec ok 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
Po całkowitym wystudzeniu ciasta, polać czekoladową polewą : w garnuszku roztopić masło i czekoladę, do uzyskania jednolitej masy.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń