sobota, 17 czerwca 2017

Szybkie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto czekoladowe. Przepis znalazłam w sieci i postanowiłam je upiec, ciasto czekoladowe.


Składniki: 

  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady deserowej
Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Można wziąć mniejsza formę. Ciasto będzie wyższe. 
W małym garnuszku roztopić masło z czekoladą na gładką masę (na bardzo małym ogniu) i od razu zdjąć z gazu. Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej masy.  
W misce ubić białka jaj na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Porcjami dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka jaj i miksować jeszcze ok 2 minuty. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Można to zrobić mikserem na najwolniejszych obrotach przez krótką chwilkę. 
Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno tortownicy).  Piec ok 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka). 

Po całkowitym wystudzeniu ciasta, polać czekoladową polewą : w garnuszku roztopić masło i czekoladę, do uzyskania jednolitej masy. 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń