poniedziałek, 26 czerwca 2017

Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone

biszkopt z kremem i truskawkami

Pyszne ciasto, ulubione w moim domu. Teraz jest sezon na świeże truskawki, więc pozostaje tylko z nich korzystać. Do ciasta starałam się ich jak najwięcej użyć. 

Biszkopt:
  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
Krem:
  • ser mascarpone 250 g
  • śmietana (30%-36%) 300 ml
  • 4 łyżki cukru pudru
do zwilżenia biszkoptu:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • 100 ml wody
  • 4-5 łyżeczek cukru (do smaku) 

ponadto:
  • ok. 500-600 g truskawek
  •  1 opakowanie truskawkowej galaretki

Wykonanie biszkoptu:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  
  2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 
  3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
  4. Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny i chwilę miksować.
  5. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką.
  6. Dodawać porcjami przesianą mąkę, mieszając łyżką. 
  7. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Jak kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.

Wykonanie kremu:
  1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem. 
  2. Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.
  3. Dodać ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników. 
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Dolną połowę lekko nasączyć wodą z cytryną, wyłożyć warstwę truskawek (truskawki przekrojone na pół). Na truskawki wyłożyć całość kremu. Następnie przykryć krem drugą połową biszkoptu. Też ją lekko nasączyć wodą z cytryną. Wyłożyć kolejną warstwę połówek truskawek i na wierzch wyłożyć lekko tężejącą galaretkę (przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu). 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz