Pyszne ciasto, ulubione w moim domu. Teraz jest sezon na świeże truskawki, więc pozostaje tylko z nich korzystać. Do ciasta starałam się ich jak najwięcej użyć.
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 130 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ser mascarpone 250 g
- śmietana (30%-36%) 300 ml
- 4 łyżki cukru pudru
do zwilżenia biszkoptu:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 ml wody
- 4-5 łyżeczek cukru (do smaku)
ponadto:
- ok. 500-600 g truskawek
- 1 opakowanie truskawkowej galaretki
Wykonanie biszkoptu:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
- Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
- Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny i chwilę miksować.
- Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką.
- Dodawać porcjami przesianą mąkę, mieszając łyżką.
- Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Jak kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Wykonanie kremu:
- Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
- Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.
- Dodać ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Dolną połowę lekko nasączyć wodą z cytryną, wyłożyć warstwę truskawek (truskawki przekrojone na pół). Na truskawki wyłożyć całość kremu. Następnie przykryć krem drugą połową biszkoptu. Też ją lekko nasączyć wodą z cytryną. Wyłożyć kolejną warstwę połówek truskawek i na wierzch wyłożyć lekko tężejącą galaretkę (przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz