Przepis na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka,
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników z niewielką ilością oleju.
Farsz:
- salami (ja użyłam meksykańskie, ale może być dowolne)
- pieczarki (ok 300g)
- czerwona cebula
- świeży pomidor
- tarty żółty ser
- opcjonalnie ostra papryczka (ja użyłam takiej ze słoika)
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 4 dojrzałe pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
ponadto:
- bazylia, oregano (suszone lub świeże)
- szczypiorek
- tarty żółty ser i opcjonalnie parmezan
Farsz:
Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć wraz z solą kilka minut, aż pieczarki puszczą nadmiar wody. Pomidor sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Salami pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki ułożyć na naleśniku i złożyć w ćwiartkę.
Sos:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zarumienić czosnek. Dodać paprykę i dusić kilka minut. Dodać słodką i ostrą paprykę. Następnie dodać pomidory i smażyć kilka minut bez przykrycia, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.
Naleśniki ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Polać sosem, dodać świeży szczypiorek i oprószyć ziołami. Na koniec posypać tartym żółtym serem i parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 10 minut. Na 2 minuty przed końcem można podkręcić temperaturę do 200 stopni.
wygląda mega apetycznie! spróbuje na pewno :)
OdpowiedzUsuńzapraszam też do siebie po smakołyki :) http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/