niedziela, 18 czerwca 2017

Naleśniki zapiekane z serem, salami i pieczarkami

naleśniki z farszem


Przepis na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka,
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników z niewielką ilością oleju.

Farsz:
  • salami (ja użyłam meksykańskie, ale może być dowolne)
  • pieczarki (ok 300g)
  • czerwona cebula 
  • świeży pomidor
  • tarty żółty ser
  • opcjonalnie ostra papryczka (ja użyłam takiej ze słoika)
  • 2 łyżki oleju
Sos:
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
ponadto:
  • bazylia, oregano (suszone lub świeże)
  • szczypiorek
  • tarty żółty ser i opcjonalnie parmezan
Farsz:
Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć wraz z solą kilka minut, aż pieczarki puszczą nadmiar wody. Pomidor sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Salami pokroić w kosteczkę. 
Wszystkie składniki ułożyć na naleśniku i złożyć w ćwiartkę. 
















Sos:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zarumienić czosnek. Dodać paprykę i dusić kilka minut. Dodać słodką i ostrą paprykę. Następnie dodać pomidory i smażyć kilka minut bez przykrycia, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.

Naleśniki ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Polać sosem, dodać świeży szczypiorek i oprószyć ziołami. Na koniec posypać tartym żółtym serem i parmezanem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 10 minut. Na 2 minuty przed końcem można podkręcić temperaturę do 200 stopni. 


1 komentarz:

  1. wygląda mega apetycznie! spróbuje na pewno :)
    zapraszam też do siebie po smakołyki :) http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń