Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ok. 400 g śliwek
- 2 duże jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półksiężyce. Obsypać jedną łyżeczką mąki pszennej oraz połową łyżeczki cynamonu. Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (miksując mikserem kilka minut).
3. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem.
4. Dodać aromat waniliowy.
4. Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.
5. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę, o wymiarach ok. 19 x 28 cm.
6. Na ciasto wyłożyć naprzemiennie jabłka i śliwki.
Smacznego!
1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półksiężyce. Obsypać jedną łyżeczką mąki pszennej oraz połową łyżeczki cynamonu. Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (miksując mikserem kilka minut).
3. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem.
4. Dodać aromat waniliowy.
4. Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.
5. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę, o wymiarach ok. 19 x 28 cm.
6. Na ciasto wyłożyć naprzemiennie jabłka i śliwki.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeżeli się nie klei to ciasto jest upieczone.
sliwki i jablka musza sie fajnie komponowac :)
OdpowiedzUsuń