czwartek, 21 września 2017

Jesienne ciasto ze śliwkami i jabłkami

jesienne ciasto

ucierane ciasto


Składniki:
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ok. 400 g śliwek
  • 2 duże jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półksiężyce. Obsypać jedną łyżeczką mąki pszennej oraz połową łyżeczki cynamonu. Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.

2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (miksując mikserem kilka minut).

3. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem.

4. Dodać aromat waniliowy.

4. Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.

5. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę, o wymiarach ok. 19 x 28 cm.

6. Na ciasto wyłożyć naprzemiennie jabłka i śliwki.


7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeżeli się nie klei to ciasto jest upieczone. 



Smacznego!

1 komentarz: