Inspiracją do zrobienia puddingu z chia w taki sposób, był przepis Marty Dymek znaleziony na Jadłonomia.
Składniki:
- 2 płaskie łyżki chia
- 150 ml mleka kokosowego
- 50 ml zwykłego mleka (lub więcej roślinnego)
- 2 łyżeczki miodu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- garść malin i jeżyn
Sposób przygotowania puddingu:
1. Do miseczki wsypać 2 płaskie łyżki stołowe nasion chia.
2. Dodać mleko kokosowe, zwykłe mleko krowie, 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego. Wymieszać.
4. Pozostawić w lodówce na kilka godzin (może być na noc). Jeżeli po napęcznieniu będzie zbyt gęste można dodać jeszcze mleka.
5. Pudding podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.
Smacznego!
1. Do miseczki wsypać 2 płaskie łyżki stołowe nasion chia.
2. Dodać mleko kokosowe, zwykłe mleko krowie, 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego. Wymieszać.
4. Pozostawić w lodówce na kilka godzin (może być na noc). Jeżeli po napęcznieniu będzie zbyt gęste można dodać jeszcze mleka.
5. Pudding podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz