wtorek, 12 września 2017

Pieczone kotlety w pomidorowym sosie


kotlety mielone


Nieco urozmaicenia od tradycyjnych kotletów mielonych. Intensywne smaki, dużo umami. Naprawdę warto wypróbować. 

Składniki:
  • 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 plasterków boczku (parzony lub wędzony)
  • 4 duże pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • słodka wędzona papryka
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • 1/4 łyżeczki chili mielonego 
  • 1/2 łyżeczki vegety (użyłam klasycznej zielonej)
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1.  Mięso mielone przenieść do miski, dodać drobno posiekaną 1 cebulę oraz drobno posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę bułki tartej, 1 surowe jajko, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki vegety. Całość dokładnie wyrobić ręką. 

2. Uformować 4-5 mięsnych kulek. Każdą zawinąć w 1-2 plastry boczku. 

3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsne kulki z każdej strony. Tylko aby boczek się przyrumienił. Zdjąć z patelni. 

4. Na tym samym tłuszczu zeszklić drugą, drobno posiekaną cebulę. Dodać pozostały, również posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Chwilę przesmażyć.

5. Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 4-5 minut. 

6. Dodać 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej i ostrej mielonej papryki. Smażyć 2 minuty. 

7. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Chwilę przesmażyć, aby pomidory puściły nadmiar wody i utworzył się sos. 

8. Doprawić solą i pieprzem.

9. Sos przenieść do naczynia żaroodpornego, następnie dołożyć kotlety.

10. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.


kotlety w boczku



Spróbuj także:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz