Nieco urozmaicenia od tradycyjnych kotletów mielonych. Intensywne smaki, dużo umami. Naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 plasterków boczku (parzony lub wędzony)
- 4 duże pomidory
- 2 czerwone papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz czarny
- słodka wędzona papryka
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- 1/4 łyżeczki chili mielonego
- 1/2 łyżeczki vegety (użyłam klasycznej zielonej)
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przenieść do miski, dodać drobno posiekaną 1 cebulę oraz drobno posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę bułki tartej, 1 surowe jajko, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki vegety. Całość dokładnie wyrobić ręką.
2. Uformować 4-5 mięsnych kulek. Każdą zawinąć w 1-2 plastry boczku.
3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsne kulki z każdej strony. Tylko aby boczek się przyrumienił. Zdjąć z patelni.
4. Na tym samym tłuszczu zeszklić drugą, drobno posiekaną cebulę. Dodać pozostały, również posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Chwilę przesmażyć.
5. Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 4-5 minut.
6. Dodać 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej i ostrej mielonej papryki. Smażyć 2 minuty.
7. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Chwilę przesmażyć, aby pomidory puściły nadmiar wody i utworzył się sos.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Sos przenieść do naczynia żaroodpornego, następnie dołożyć kotlety.
10. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz