Składniki:
- 4 duże papryki
- 400 g mielonej wołowiny
- 100 g boczku parzonego
- 40 - 50 g kaszy jaglanej (suchej kaszy)
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 malutka puszka kukurydzy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 100 - 150 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- garść tartego żółtego sera
Przyprawy:
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania dania:
1. Paprykę umyć i przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok 35 minut. Wcześniej jak robiłam faszerowaną paprykę bez wcześniejszego jej pieczenia to była zbyt twarda, więc na prawdę warto ją wcześniej upiec, a w tym czasie można przygotowywać sobie resztę składników.
2. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Z boczku wysmaży się tłuszcz.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż składniki będą lekko zarumienione.
4. Dodać posiekany czosnek i dosłownie chwilkę smażyć, aby go nie przypalić.
5. Dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowy. Dodać sos sojowy, chili, słodką i ostrą paprykę , kmin rzymski.
6. Następnie dodać pomidory z puszki oraz suchą kaszę (wcześniej przepłukać ją wodą na drobnym sitku). Zalać wszystko ok 100 ml bulionu. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie gotować kolejne 5 minut bez przykrycia, ewentualnie dolewać bulion.
7. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać wodą. Dodać do dania. Następnie dodać także odcedzoną kukurydzę, oraz 1 łyżeczkę oregano. Smażyć jakieś 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Farszem wypełnić połówki papryki. Wierzch posypać tartym serem. Piec w 190 stopniach ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz