czwartek, 6 lipca 2017

Papryka faszerowana chili con carne z kaszą



Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 100 g boczku parzonego
  • 40 - 50 g kaszy jaglanej (suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 malutka puszka kukurydzy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 - 150 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • garść tartego żółtego sera
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz 
Sposób przygotowania dania:

1. Paprykę umyć i przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok 35 minut. Wcześniej jak robiłam faszerowaną paprykę bez wcześniejszego jej pieczenia to była zbyt twarda, więc na prawdę warto ją wcześniej upiec, a w tym czasie można przygotowywać sobie resztę składników. 

2. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Z boczku wysmaży się tłuszcz. 

3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż składniki będą lekko zarumienione. 

4. Dodać posiekany czosnek i dosłownie chwilkę smażyć, aby go nie przypalić. 

5. Dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowy. Dodać sos sojowy, chili, słodką i ostrą paprykę , kmin rzymski. 

6. Następnie dodać pomidory z puszki oraz suchą kaszę (wcześniej przepłukać ją wodą na drobnym sitku). Zalać wszystko ok 100 ml bulionu. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie gotować kolejne 5 minut bez przykrycia, ewentualnie dolewać bulion. 

7. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać wodą. Dodać do dania. Następnie dodać także odcedzoną kukurydzę, oraz 1 łyżeczkę oregano. Smażyć jakieś 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  

8. Farszem wypełnić połówki papryki. Wierzch posypać tartym serem. Piec w 190 stopniach ok 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz