wtorek, 18 lipca 2017

Pierogi ze szpinakiem i serem

pierogi, szpinak



Składniki na farsz:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny
  • garść żółtego tartego sera lub mozzarella pokrojona w kostkę
  • 50 g masła

Sposób przygotowania farszu:

1. Na niewielkiej ilości tłuszczu (może być olej, masło) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. 

2. Dodać zamrożony szpinak i smażyć na wolnym ogniu aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. 

3. Dodać masło i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. 



Składniki na ciasto do pierogów:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 200 - 250 ml gorącej wody (70-80 stopni Celsjusza)


1. Mąkę dokładnie wymieszać z solą, żółtkami, masłem. Należy to zrobić przed dodaniem gorącej wody, żeby nie ścięły się żółtka. Następnie bardzo powoli dodawać gorącą wodę. Uważać, żeby się nie poparzyć. Intensywnie ugniatać ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.  Ciasto pozostawić pod przykryciem chociaż na 10 minut, żeby odpoczęło.

2. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać kółka. Ja odciskałam od szklanki. 

3. Na pojedyncze kółeczko nakładać łyżeczkę farszu i niewielką ilość sera. Formować pierożki.    

4. Pierożki wrzucić na gotującą się wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna garnka. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta. Cienkim pierogom wystarczy 4-5 minut. Grubsze nawet 8-10 minut.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz