poniedziałek, 17 lipca 2017

Pulpety w sosie koperkowym



Delikatne, pyszne klopsiki w sosie koperkowym, które podałam z gotowanymi, młodymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze. Tradycyjny i zdrowy obiad. 


Składniki na pulpeciki w sosie koperkowym:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki, łopatki)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 duża marchew lub 2 małe
  • 1 średnia pietruszka
  • kilka gałązek natki pietruszki lub łyżeczka suszonej
  • 600 ml bulionu (warzywny)
  • pęczek koperku (ok. 3 łyżki drobno posiekanego koperku) 
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania pulpetów
  • 2 łyżki śmietany 18% (ja używam kwaśnej, do zup i sosów)

Sposób przygotowania:

1. Bulion zagotować. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w cienkie słupki (lub cienkie plasterki). Dodać do bulionu. 

2. Mięso przełożyć do miski, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej, posiekana natka pietruszki, pół małej łyżeczki pieprzu czarnego i sól. Jeżeli korzystacie z gotowego mięsa mielonego, to na składzie można sprawdzić czy było solone. Jeżeli tak to należy uważać z solą. Ja do mięsa bez soli dodaję niecałą, małą łyżeczkę. Całość dokładnie wyrobić ręką. Formować kuleczki z mięsa i obtaczać je w mące. 

3. Mięsne kulki wrzucić teraz do gotującego się bulionu i gotować na niedużym ogniu ok 30 minut. 

4. Dwie płaskie łyżki mąki rozmieszać dokładnie z dwoma łyżki śmietany (jeżeli nie macie śmietany to możecie rozmieszać mąkę w kilku łyżkach wody) dodać kilka łyżek bulionu żeby rozrzedzić mąkę. Dodawać powoli do sosu z pulpetami, dokładnie mieszając, aby nie porobiły się grudki z mąki. Chwilkę pogotować na małym ogniu.

5. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. 
 

Zobacz także:

Pulpety w sosie pieczarkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz