Delikatne, pyszne klopsiki w sosie koperkowym, które podałam z gotowanymi, młodymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze. Tradycyjny i zdrowy obiad.
Składniki na pulpeciki w sosie koperkowym:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki, łopatki)
- 1 nieduża cebula
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 duża marchew lub 2 małe
- 1 średnia pietruszka
- kilka gałązek natki pietruszki lub łyżeczka suszonej
- 600 ml bulionu (warzywny)
- pęczek koperku (ok. 3 łyżki drobno posiekanego koperku)
- sól, pieprz czarny mielony
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania pulpetów
- 2 łyżki śmietany 18% (ja używam kwaśnej, do zup i sosów)
Sposób przygotowania:
1. Bulion zagotować. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w cienkie słupki (lub cienkie plasterki). Dodać do bulionu.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej, posiekana natka pietruszki, pół małej łyżeczki pieprzu czarnego i sól. Jeżeli korzystacie z gotowego mięsa mielonego, to na składzie można sprawdzić czy było solone. Jeżeli tak to należy uważać z solą. Ja do mięsa bez soli dodaję niecałą, małą łyżeczkę. Całość dokładnie wyrobić ręką. Formować kuleczki z mięsa i obtaczać je w mące.
3. Mięsne kulki wrzucić teraz do gotującego się bulionu i gotować na niedużym ogniu ok 30 minut.
4. Dwie płaskie łyżki mąki rozmieszać dokładnie z dwoma łyżki śmietany (jeżeli nie macie śmietany to możecie rozmieszać mąkę w kilku łyżkach wody) dodać kilka łyżek bulionu żeby rozrzedzić mąkę. Dodawać powoli do sosu z pulpetami, dokładnie mieszając, aby nie porobiły się grudki z mąki. Chwilkę pogotować na małym ogniu.
5. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz