niedziela, 2 lipca 2017

Kruche ciasto rabarbarowe

ciasto z rabarbarem


Składniki:

Kruche ciasto:
  • 320 g mąki
  • 4 żółtka rozmiar L (ja używam jaj z wolnego wybiegu)
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru drobnego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
Masa rabarbarowa:
  • 600-700 g rabarbaru
  • 60 g cukru (można dodać więcej)
  • opakowanie cukru waniliowego
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. 

2. Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki. Przełożyć go garnuszka i zasypać cukrem z cukrem waniliowym. Smażyć aż rabarbar puści nadmiar soku i zmięknie. Ilość cukru jest naprawdę dowolna. Ja wolę jak masa jest lekko kwaśna. Jeżeli lubicie bardziej słodką to można zwiększyć ilość cukru lub dodać kilka słodkich jabłek.  

3. Ciasto wyłożyć na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Blacha o wymiarach ok. 19 cm x 28 cm

4. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie porcjami po łyżce dodawać cukier i miksować cały czas na dużych obrotach. Na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto (po tych 30 minutach) i piec kolejne min. 15 minut w tej samej temperaturze. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz