Poprzednio robiłam muffinki z truskawkami, teraz postanowiłam zrobić z innymi owocami. Początkowo miały być to muffinki z malinami, ale przy okazji zrobiłam też z czerwoną porzeczką i z czekoladą.
Przepis podstawowy na muffinki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)
- 160 g cukru drobnego (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- pół szklanki oleju rzepakowego
- niepełna szklanka mleka (ok. 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
+ 1,5 szklanki malin
Sposób przygotowania muffinek:
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Porcjami dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką (najlepiej silikonową łopatką).
3. Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką.
4. Maliny dodać w całości i wymieszać delikatnie łyżką lub łopatką.
5. W dołkach blaszki na muffinki umieściłam papierowe foremki do muffinek. Każdą z nich wypełnić do 2/3, można nawet więcej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Muffinki z czerwoną porzeczką
Muffinki z czekoladą również zrobiłam z tego samego przepisu. Zamiast owoców użyłam pokrojone kostki czekolady (ok. szklanki). Każdą kostkę czekolady pokroić na 6 części. Temperatura i czas pieczenia takie same jak wyżej.
Muffinki z czerwoną porzeczką
Muffinki z czerwoną porzeczką robi się tak samo tak jak z malinami. Zamiast 1,5 szklanki malin użyć 1 szklanki czerwonej porzeczki. Temperatura i czas pieczenia takie same jak wyżej.
Muffinki z czekoladą
Muffinki z czekoladą również zrobiłam z tego samego przepisu. Zamiast owoców użyłam pokrojone kostki czekolady (ok. szklanki). Każdą kostkę czekolady pokroić na 6 części. Temperatura i czas pieczenia takie same jak wyżej.
Inspiracja zaczerpnięta od Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz