- 400-500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka sosu Worcester
- sól, pieprz
- olej do smażenia kotletów
pozostałe składniki:
- bułki pszenne
- cebula
- ogórek konserwowy
- ser w plastrach
- pomidor
- sałata (lodowa, masłowa, rzymska)
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso przełożyć do miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajko, musztardę, sos Worcester, łyżeczka soli i około pół łyżeczki pieprzu czarnego. Wyrobić dokładnie masę. Formować kotlety.
2. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Sposób przygotowania hamburgerów:
1. Cebulę pokroić w półksiężyce lub krążki. Smażyć na kilku kroplach oleju do zarumienienia.
2. Ogórek konserwowy i pomidory pokroić na plasterki.
3. Bułki przekroić na pół i podsuszyć w piekarniki aby były chrupiące (ja piekę bułki w 180 stopniach, jakieś 3-4 minuty).
4. Na bułce ułożyć kilka listków sałaty, następnie kotlet, plaster sera, kilka krążków cebuli, kilka plasterków ogórka, plaster pomidora. Wszystko polać ulubionym sosem np. BBQ, majonezowy, ketchup. Na wierz położyć drugą połówkę bułki.
Domowe hamburgery robiłam także z mielonego wieprzowego z szynki, łopatki a także z indyka. Wszystkie wyszły pyszne.
Zobacz także:
Przepis na sos BBQ
Sposób przygotowania hamburgerów:
1. Cebulę pokroić w półksiężyce lub krążki. Smażyć na kilku kroplach oleju do zarumienienia.
2. Ogórek konserwowy i pomidory pokroić na plasterki.
3. Bułki przekroić na pół i podsuszyć w piekarniki aby były chrupiące (ja piekę bułki w 180 stopniach, jakieś 3-4 minuty).
4. Na bułce ułożyć kilka listków sałaty, następnie kotlet, plaster sera, kilka krążków cebuli, kilka plasterków ogórka, plaster pomidora. Wszystko polać ulubionym sosem np. BBQ, majonezowy, ketchup. Na wierz położyć drugą połówkę bułki.
Domowe hamburgery robiłam także z mielonego wieprzowego z szynki, łopatki a także z indyka. Wszystkie wyszły pyszne.
Zobacz także:
Przepis na sos BBQ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz