czwartek, 6 lipca 2017

Pasta z fasoli

smalec z fasoli


Oglądając Zieloną rewolucję Marty Dymek, bardzo spodobał mi się przepis na smalec z fasoli. Jest to pyszna pasta z fasoli z jabłkiem, cebulą i innymi dodatkami. Świetna odmiana od pospolitych past kanapkowych. W dodatku bardzo szybka do zrobienia.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 jabłka (ja dodałam troszkę więcej)
  • 2 średnie cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1 łyżka sosu sojowego (tu też dodałam odrobinę więcej) 
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • olej rzepakowy  (lub inny olej o delikatnym smaku)
Sposób przygotowania: 

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 

2. Jabłko również obrać i drobno pokroić.

3. Na patelnię z tłuszczem przełożyć cebulę oraz jabłko. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i goździk. Smażyć dosyć długo, na wolnym ogniu, aż cebula będzie miała złoty kolor. Następnie wyłowić wszystkie przyprawy. 

4. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać wodą. Przenieść do naczynia od blendera i zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem i wodą na gładka pastę. 

5. Przenieść zawartość patelni do zmiksowanej fasoli i wymieszać tylko łyżką. Doprawić solą i pieprzem. Soli dużo nie potrzeba, więc trzeba uważać. 

Pasta naprawdę świetnie smakuje na kanapce zarówno z ogórkiem kiszonym jak i świeżym pomidorkiem.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz