Oglądając Zieloną rewolucję Marty Dymek, bardzo spodobał mi się przepis na smalec z fasoli. Jest to pyszna pasta z fasoli z jabłkiem, cebulą i innymi dodatkami. Świetna odmiana od pospolitych past kanapkowych. W dodatku bardzo szybka do zrobienia.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 jabłka (ja dodałam troszkę więcej)
- 2 średnie cebule
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 1 łyżka sosu sojowego (tu też dodałam odrobinę więcej)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki zimnej wody
- olej rzepakowy (lub inny olej o delikatnym smaku)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Jabłko również obrać i drobno pokroić.
3. Na patelnię z tłuszczem przełożyć cebulę oraz jabłko. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i goździk. Smażyć dosyć długo, na wolnym ogniu, aż cebula będzie miała złoty kolor. Następnie wyłowić wszystkie przyprawy.
4. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać wodą. Przenieść do naczynia od blendera i zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem i wodą na gładka pastę.
5. Przenieść zawartość patelni do zmiksowanej fasoli i wymieszać tylko łyżką. Doprawić solą i pieprzem. Soli dużo nie potrzeba, więc trzeba uważać.
Pasta naprawdę świetnie smakuje na kanapce zarówno z ogórkiem kiszonym jak i świeżym pomidorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz