niedziela, 23 kwietnia 2017

Lekkie ciasto budyniowe z truskawkami




Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g masła,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek (ja korzystam z jaj z wolnego wybiegu rozm L),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiać, następnie dodać pokrojone w kawałki zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy, cukier puder. Zagnieść kruche ciasto.
Gotowe, zagniecione ciasto podzielić na dwie części: 1/3 oraz 2/3.  Mniejszą porcję zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 15 minut. Następnie całkowicie wystudzić. 

wymiary blaszki: 23 cm x 30 cm. (można użyć trochę mniejszej)

Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru),
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 100 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy),
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukier waniliowy,
  • szczypta soli 
  • 500 g truskawek
Białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier puder, ciągle miksując na wysokich obrotach. Dodać budyń śmietankowy (lub waniliowy) i miksować. Dodać aromat waniliowy, chwilę ubić. Teraz powoli stróżką dodawać olej. Pod wpływem tłuszczu masa zmieni konsystencję (ale się tym nie przejmować). 

Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód. Następnie ułożyć truskawki. Ja korzystałam z mrożonych truskawek, gdyż teraz nie ma jeszcze sezonu na świeże. Wcześniej je rozmroziłam. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć delikatnie na powierzchnię ciasta (można zetrzeć bezpośrednio nad ciastem). Piec 30 min w 180 stopniach.




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz