piątek, 7 kwietnia 2017

Chorizo w sosie paprykowo-pomidorowym




Składniki:

  • 2 papryki,
  • 4 pomidory, 
  • chorizo 150 g, lub więcej,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • makaron 
  • łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu 

Przyprawy:
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,

Wykonanie:
  1. Chorizo w plastrach pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w krótkie paski. 
  2. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć chorizo. 
  3. Następnie dodać cebulę i ja zeszklić. Dodać przeciśnięty przez prasę lub posiekany czosnek. 
  4. Dodać świeżą paprykę i podsmażyć ok 4-5 minut.
  5. Dodać słodką i ostrą paprykę, mieszać ok 1 minutę.
  6. Następnie dodać pomidory, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Makaron ugotować i podawać z sosem. Opcjonalnie można posypać powierzchnię tartym serem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz