Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym. Sos ma bardzo intensywny smak i aromat.
Składniki:
- 500g pieczarek,
- 150 ml śmietany 30%,
- pierś z kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki tartego parmezanu,
- 2 plasterki żółtego sera,
- oliwa z oliwek,
- makaron
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym czosnkiem, łyżeczką słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, oraz łyżką oliwy z oliwek. Odstawić na 30 minut (im dłużej tym lepiej). Nie jest to warunek konieczny, ale mięso będzie smaczniejsze.
- W między czasie, pokroić cebulę w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zeszklić cebulę, następnie dodać mięso i smażyć aż się zarumieni. Na patelnię dodać pieczarki, solidnie posolić i smażyć pod przykryciem kilka minut, odkryć i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić pieprzem.
- Dodać śmietanę i sery. Mieszać aż do ich rozpuszczenia.
- Ugotować makaron i wymieszać z sosem. Makaron może być dowolny. Ja najbardziej lubię świdry i farfalle.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz