środa, 18 stycznia 2017

Ciasto różane

ciasto z kremem


Ciasto różane to trochę odmiana od tradycyjnych, popularnych ciast. Przepis na biszkopt znalazłam w internecie, przy okazji szukania przepisu do innego ciasta. Sprawdził się świetnie i teraz piekę go do wielu ciast. 


Biszkopt:
  • 4 jajka rozmiar L,
  • 100 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej, 
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Krem:
  • ser mascarpone 250 g,
  • śmietana (30%-36%) 300 ml,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 malinowa galaretka 
dodatkowo: konfitura różana 

Poncz (opcjonalnie): 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki wody różanej,
  • cukier (kilka łyżeczek do smaku)

Wykonanie ciasta:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  
  2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 
  3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
  4. Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny i chwilę miksować.
  5. Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką.
  6. Dodawać porcjami przesianą mąkę, mieszając łyżką. 
  7. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 23 x 33 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut (mój piekarnik trochę przypieka więc ja piekłam w 175 stopniach). Jak kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników. 

Wykonanie kremu:
  1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem. 
  2. Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.
  3. Dodać ser mascarpone i wodę różaną, chwilę miksować i gotowe. 
  4. Wcześniej przygotowaną galaretkę i chłodzoną w lodówce, pokroić w drobną kosteczkę. 2/3 dodać do kremu, 1/3 zostawić do dekoracji.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Nasączyć ponczem (opcjonalnie, ponieważ ten biszkopt wcale nie jest taki suchy), wyłożyć warstwę konfitury różanej, a następnie 2/3 kremu. Położyć drugą część biszkoptu, znów lekko nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i udekorować. Ciasto przed podaniem chłodzić w lodówce mininum 2 h.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz