Ciasto różane to trochę odmiana od tradycyjnych, popularnych ciast. Przepis na biszkopt znalazłam w internecie, przy okazji szukania przepisu do innego ciasta. Sprawdził się świetnie i teraz piekę go do wielu ciast.
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L,
- 100 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mleka,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Krem:
- ser mascarpone 250 g,
- śmietana (30%-36%) 300 ml,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki wody różanej
- 1 malinowa galaretka
dodatkowo: konfitura różana
Poncz (opcjonalnie):
- sok z 1/2 cytryny,
- 150 ml wody
- 3 łyżki wody różanej,
- cukier (kilka łyżeczek do smaku)
Wykonanie ciasta:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
- Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
- Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny i chwilę miksować.
- Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką.
- Dodawać porcjami przesianą mąkę, mieszając łyżką.
- Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 23 x 33 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut (mój piekarnik trochę przypieka więc ja piekłam w 175 stopniach). Jak kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Wykonanie kremu:
- Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
- Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.
- Dodać ser mascarpone i wodę różaną, chwilę miksować i gotowe.
- Wcześniej przygotowaną galaretkę i chłodzoną w lodówce, pokroić w drobną kosteczkę. 2/3 dodać do kremu, 1/3 zostawić do dekoracji.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Nasączyć ponczem (opcjonalnie, ponieważ ten biszkopt wcale nie jest taki suchy), wyłożyć warstwę konfitury różanej, a następnie 2/3 kremu. Położyć drugą część biszkoptu, znów lekko nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i udekorować. Ciasto przed podaniem chłodzić w lodówce mininum 2 h.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz