wtorek, 3 stycznia 2017

Krem z pomidorów

zupa


Krem ze świeżych pomidorów najlepiej jest robić w lato, kiedy jest sezon na pomidory. Są one wtedy tanie i maja intensywny smak.


Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (mogą być rożne odmiany),
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub 0,5 litra świeżego bulionu warzywnego lub drobiowego.
  • 1/2 papryki chili (w zależności od ostrości papryki)

Przyprawy:
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • Ewentualnie mielone chili lub pieprz cayenne,

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę (może być gruba, wszystko i tak będzie miksowane). 
  2. Papryczkę chili pokroić w kostkę lub w paseczki.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki i pokroić w kostkę. 
  4. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, zarumienić. 
  5. Dodać papryczkę i chwilkę przesmażyć. 
  6. Dodać pomidory, mieloną, słodką paprykę i smażyć aż pomidory puszczą wodę.
  7. Do garnka wlać bulion oraz dodać pokrojone w kawałki marchew, pietruszkę, seler. Gotować, aż do miękkości warzyw.
  8. Doprawić odpowiednią ilością soli i pieprzu. Zblendować na gładki krem i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz