Krem ze świeżych pomidorów najlepiej jest robić w lato, kiedy jest sezon na pomidory. Są one wtedy tanie i maja intensywny smak.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (mogą być rożne odmiany),
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 zabki czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionu warzywnego lub 0,5 litra świeżego bulionu warzywnego lub drobiowego.
- 1/2 papryki chili (w zależności od ostrości papryki)
Przyprawy:
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- Ewentualnie mielone chili lub pieprz cayenne,
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę (może być gruba, wszystko i tak będzie miksowane).
- Papryczkę chili pokroić w kostkę lub w paseczki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, zarumienić.
- Dodać papryczkę i chwilkę przesmażyć.
- Dodać pomidory, mieloną, słodką paprykę i smażyć aż pomidory puszczą wodę.
- Do garnka wlać bulion oraz dodać pokrojone w kawałki marchew, pietruszkę, seler. Gotować, aż do miękkości warzyw.
- Doprawić odpowiednią ilością soli i pieprzu. Zblendować na gładki krem i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz