niedziela, 1 stycznia 2017

Krem dyniowo-marchewkowy

krem dyniowo-marchewkowy



Składniki:

  • ok. 800g obranej dyni,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tartego imbiru lub szczypta mielonego imbiru,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy,
  • śmietana (12% słodka lub 30%)

Przyprawy:
  • sól, pieprz,
  • szczypta chili,
  • łyżeczka curry,

Wykonanie:
  1. Dynię i cebulę obrać oraz pokroić w kostkę (może być gruba kostka, ponieważ na koniec wszystko będzie miksowane).  Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć imbir. 
  2. W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną dynię, imbir oraz curry i smażyć min. 10 minut, aby dynia była zarumieniona. 
  3. W między czasie obrać i pokroić w talarki marchew oraz pietruszkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Do garnka wlać bulion, następnie dodać pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, ziemniaki). Całość gotować do miękkości warzyw.    
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem.  Podawać z łyżką śmietany i szczyptą chili.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz