Składniki:
- ok. 800g obranej dyni,
- 1 duża cebula,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki tartego imbiru lub szczypta mielonego imbiru,
- 3 ziemniaki,
- 1 litr bulionu,
- kilka łyżek oleju lub oliwy,
- śmietana (12% słodka lub 30%)
Przyprawy:
- sól, pieprz,
- szczypta chili,
- łyżeczka curry,
Wykonanie:
- Dynię i cebulę obrać oraz pokroić w kostkę (może być gruba kostka, ponieważ na koniec wszystko będzie miksowane). Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć imbir.
- W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną dynię, imbir oraz curry i smażyć min. 10 minut, aby dynia była zarumieniona.
- W między czasie obrać i pokroić w talarki marchew oraz pietruszkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka wlać bulion, następnie dodać pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, ziemniaki). Całość gotować do miękkości warzyw.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z łyżką śmietany i szczyptą chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz