czwartek, 15 grudnia 2016

Makaron z gorgonzolą i mascarpone

makaron z gorgonzolą


Poniżej przedstawiam przepis na bardzo szybki makaron z sosem serowym :) podobny przepis przeczytałam wcześniej w Internecie. Zmieniłam proporcje według własnych upodobań, wy również możecie to zrobić. Za każdym razem używam innego wina, więc danie smakuje inaczej i się nie nudzi.

Składniki:

  • 200 ml białego wina (wytrawne, półwytrawne),
  • ser gorgonzola ok 150 g,
  • ser mascarpone 250 g,
  • makaron farfalle, 
  • świeżo mielony pieprz czary lub kolorowy

Wykonanie:

  1. Odmierzyć 200 ml wina i odparować w garnku do 1/3 - 1/4 wyjściowej objętości. 
  2. Następnie dodać sery i mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Makaron polać gotowym sosem oraz oprószyć pieprzem.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz