Składniki:
- duża, podwójna pierś z kurczaka,
- puszka ananasów w plastrach,
- puszka kukurydzy,
- 4 sztuki ogórków konserwowych lub 3 sztuki ogórków kiszonych,
- torebka ulubionego ryżu,
- 3-4 łyżki majonezu
- sól,
- pieprz,
- curry (1 łyżeczka),
- kurkuma dla wzmocnienia smaku (ok. 0,5 łyżeczki)
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i pół łyżeczki curry. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (olej, oliwa) aż mięso się zarumieni. Zdjąć z patelni i ostudzić.
2. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
5. Ugotować torebkę ryżu, ostudzić i połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać, doprawić curry, kurkumą, solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać. Ja sałatkę podzieliłam na dwie części. Jedną zrobiłam z ogórkiem konserwowym a drugą z kiszonym. Obie wyszły bardzo smaczne.
Wersja light:
Pierś z kurczaka ugotować w wodzie lub bulionie. Majonez zastąpić mieszaniną majonezu z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz