środa, 14 grudnia 2016

Papryka faszerowana mięsem

faszerowana papryka


Składniki

  • mięso mielone, wieprzowe z szynki lub łopatki ok. 400-500 g,
  • 4 papryki,
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 torebka ryżu,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki
  • szczypior
  • żółty ser (+ pecorino romano, opcjonalnie)

Przyprawy:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • sól, pieprz,
 Wykonanie:
  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę albo posiekany czosnek.
  3. Na patelnię dodać mięso, masło oraz przyprawy. Smażyć aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
  4. Zawartość patelni przenieść do miski, dodać ugotowany ryż, garść posiekanego szczypiorku oraz natki pietruszki. Dodać kilka łyżek sera żółtego lub pecorino. 
  5. Z papryk odciąć górne części, a do środka włożyć farsz. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem. 
  6. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do dna naczynia nalać trochę wody, aby utrzymać wilgoć w piekarniku. Papryki nie wysuszą się i po upieczeniu będą pyszne i miękkie. 
  7. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok 35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można trochę podkręcić temperaturę żeby ser smacznie się przypiekł. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz