Składniki
- mięso mielone, wieprzowe z szynki lub łopatki ok. 400-500 g,
- 4 papryki,
- 2 łyżki masła,
- 1 torebka ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża natka pietruszki
- szczypior
- żółty ser (+ pecorino romano, opcjonalnie)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz,
Wykonanie:
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę albo posiekany czosnek.
- Na patelnię dodać mięso, masło oraz przyprawy. Smażyć aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Zawartość patelni przenieść do miski, dodać ugotowany ryż, garść posiekanego szczypiorku oraz natki pietruszki. Dodać kilka łyżek sera żółtego lub pecorino.
- Z papryk odciąć górne części, a do środka włożyć farsz. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem.
- Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do dna naczynia nalać trochę wody, aby utrzymać wilgoć w piekarniku. Papryki nie wysuszą się i po upieczeniu będą pyszne i miękkie.
- Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok 35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można trochę podkręcić temperaturę żeby ser smacznie się przypiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz