Spaghetti to danie, które naprawdę uwielbiam i przepis jest przeze mnie dopracowany. Zawsze staram się robić większe porcje, aby dwie osoby miały obiad na dwa dni. Poniżej przedstawię mój przepis na spaghetti.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, wieprzowego lub z indyka
- 800-1000 g świeżych pomidorów
- makaron spaghetti 500 g
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 papryczka chili (w zależności od ostrości; ostrość zawsze sprawdzamy przy szypułce gdyż w tej części papryka jest najbardziej ostra)
- 3 łyżki masła
- parmezan do posypania dania na talerzu
Przyprawy:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/3 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo mielony)
- sól do smaku
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Papryczkę chili pokroić w kostkę lub w paseczki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki i pokroić w kostkę. Za pomocą sitka oddzielić miąższ od soku (można także po prostu odcisnąć pomidory przed dodaniem).
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, zarumienić.
- Dodać papryczkę i chwilkę przesmażyć.
- Następnie dodać mięso, rozdrobnić, dodać sól, pieprz. Dusić kilka minut aż mięso się zarumieni.
- Dodać pomidory, smażyć kilka minut bez przykrycia. Pomidory puszczą sok, który utworzy sos do spaghetti.
- Dodać pozostałe przyprawy.
- Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
- Powierzchnię dania posypać parmezanem.
Wersja szybka:
1. Świeżą paprykę chili zamienić na łyżeczkę chili w proszku.
2. Świeże pomidory zamienić na pomidory z puszki.
Wersja ze świeżymi pomidorami jest zdecydowanie zdrowsza. Pomidory są bogate w witaminę C, A oraz E. Korzystnie wpływają na cerę, układ krążenia oraz ogólną kondycję organizmu. Kobiety w ciąży powinny spożywać dużo pomidorów gdyż są one także bogate w kwas foliowy. Jeśli mamy czas na przygotowanie to poświęćmy te 15 minut, oraz parę złotych więcej i zastosujmy świeże pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz