Składniki:
- opakowanie makaronu (ja użyłam do tego dania kolanka),
- 1-2 czerwone papryki,
- 3 średnie marchewki,
- 6-8 pomidorów lub pomidory w puszce,
- 200 g boczku parzonego (może być go więcej lub mniej w zależności od upodobań),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie:
1. Boczek parzony pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Marchewkę obrać i obieraczką pociąć na cienkie długie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek i smażyć, aż do zarumienienia. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek.
3. Po chwili dodać marchewkę oraz paprykę i dusić pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
4. Dodać pokrojone pomidory (można je trochę odcisnąć z nadmiaru wody). Smażyć bez przykrycia ok 5- 8 minut. Jeżeli pomidory puszczą zbyt dużo wody to trzeba ten czas wydłużyć, aż konsystencja będzie właściwa.
5. Dodać wszystkie przyprawy i ewentualnie dodać 2-3 łyżki śmietany 12-18%. Można użyć słodkiej 30% śmietany, wówczas sos będzie bardziej kremowy, jednak bardziej kaloryczny.
Danie można modyfikować według własnych preferencji. Zamiast boczku użyć kurczaka lub zamiast świeżych pomidorów, użyć pomidory w puszcze. Dla smakoszy ostrej kuchni można dodać chili w proszku lub świeże ostre papryczki.
Aby kuchnia była zdrowsza zachęcam do stosowania makaronów pełnoziarnistych! Jeżeli jednak decydujemy się na klasyczny makaron pszenny, to ugotowany al dente daje nam energię i uczucie sytości na dłuższy czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz