Składniki:
- Ciecierzyca (1 szklanka suchych ziaren),
- Sok z 1/2 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki pasty Tahini,
- Sól
- Pieprz czarny,
- Kumin (kmin rzymski),
- Woda przegotowana
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc (zalać dużą ilością wody, bo ziarna ją wchłaniają i pęcznieją).
- Ciecierzycę przenieść do garnka, zalać wodą i gotować przez ok 1-1,15 h. Bez soli!
- Do ugotowanej ciecierzycy dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, pastę Tahini, oliwę z oliwek, sól, pieprz, kumin. Blendować, dodawać przegotowanej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ciecierzyca potrzebuje sporych ilości soli i pieprzu. Jeżeli chodzi o kumin, najlepiej jest użyć mielonego. Ja miałam kmin rzymski cały więc rozcierałam go w moździerzu.
Uwielbiam jeść chleb z hummusem i świeżymi warzywami, jednak można go także dodawać do sałatek z kaszą kuskus i warzywami i wielu innych dań.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz