poniedziałek, 9 stycznia 2017

Hummus klasyczny



Składniki:
  • Ciecierzyca (1 szklanka suchych ziaren),
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki pasty Tahini,
  • Sól
  • Pieprz czarny,
  • Kumin (kmin rzymski),
  • Woda przegotowana

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc (zalać dużą ilością wody, bo ziarna ją wchłaniają i pęcznieją).
  2. Ciecierzycę przenieść do garnka, zalać wodą i gotować przez ok 1-1,15 h. Bez soli!
  3. Do ugotowanej ciecierzycy dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, pastę Tahini, oliwę z oliwek, sól, pieprz, kumin. Blendować, dodawać przegotowanej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ciecierzyca potrzebuje sporych ilości soli i pieprzu. Jeżeli chodzi o kumin, najlepiej jest użyć mielonego. Ja miałam kmin rzymski cały więc rozcierałam go w moździerzu. 
Uwielbiam jeść chleb z hummusem i świeżymi warzywami, jednak można go także dodawać do sałatek z kaszą kuskus i warzywami i wielu innych dań.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz