poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Naleśniki z farszem




Przepis na naleśniki: 

  •  2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolita masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników, na niewielkiej ilości tłuszczu (olej, masło klarowane).

Farsz szpinakowy:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • garść startego żółtego sera,
  • olej lub masło
Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu rozmrozić szpinak. Smażyć aż cała zbędna woda zostanie odparowana. Następnie dodać posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać dwie łyżki masła. 

Na naleśniku rozsmarować farsz i posypać żółtym serem. Złożyć w ćwiartkę. Podpiec w piekarniku lub chwilkę na patelni. 

Podawać z sosem śmietanowo-serowym lub czosnkowym.


Farsz grzybowy:
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 40g suszonych borowików,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
Borowiki przesypać do miski i zalać niewielka ilością gorącej wody żeby zmiękły (ok. pół godziny). Następnie je pokroić. Pieczarki obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i borowiki (wraz z wodą, w której się moczyły) oraz posolić. Dusić aż pieczarki puszczą wodę. Następnie smażyć bez przykrycia kilka minut aż woda odparuje. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. 

Naleśniki podawać z farszem oraz z sosem śmietanowym lub pieczarkowym.

Farsz z mięsem mielonym i pomidorami:
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe),
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka, 
  • papryka ostra,
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić twarde środki a resztę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu, na patelni zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i zarumienić. Dodać mięso, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki. Smażyć kilka minut aż mięso się zarumieni. Następnie dodać paprykę, dusić kilka minut. Dodać pomidory i smażyć kilka minut bez przykrycia aby nadmiar wody z pomidorów odparował do konsystencji sosu. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem wg uznania. 
Podawać z tartym serem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz