Naprawdę pyszne i proste ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone, oraz galaretką. Lekki biszkopt kakaowy, krem ze śmietany i mascarpone, jak zawsze pyszne. Galaretka jest świetnym owocowym dodatkiem, wzbogaca smak i dodaje lekkości. Jeżeli macie ochotę, to możecie oczywiście dodać ulubione owoce np. świeże maliny. Gotowe ciasto ozdobiłam czekoladową posypką dekoracyjną. W sklepach można dostać różne dodatki o naturalnym składzie, które świetnie sprawdzają się do prostych ciast. Nadają ładny wygląd, a także dodatkowe walory smakowe.
Składniki:
BISZKOPT:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 120 mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ser mascarpone 250 g
- śmietana (30%-36%) 300 ml
- 4 łyżki cukru pudru
do zwilżenia biszkoptu:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 ml wody
- 4-5 łyżeczek cukru (do smaku)
dodatkowo
1 opakowanie galaretki malinowej, truskawkowej lub wiśniowej
do dekoracji opakowanie jakieś wybranej posypki dekoracyjnej
Sposób przygotowania ciasta:
Na początku 1 galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia. Może być to szklany pojemnik lub blacha. Wstawić do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Wykonanie biszkoptu:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką.
5. Dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszając łyżką lub łopatką.
6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Jeżeli drewniany patyczek po włożeniu w ciasto będzie suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Wykonanie kremu:
1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
2. Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.
3. Dodać ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Dolną połowę lekko nasączyć wodą z cytryną. Kilka łyżek kremu odłożyć do osobnej miski (aby wyłożyć cienką warstwę na wierzchu). Do pozostałego kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Bardzo delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Biszkopt zwilżyć wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć odłożony krem. Ozdobić dekorkami.
Zobacz także:
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń