wtorek, 10 października 2017

Proste i pyszne ciasto czekoladowe z kremem


Naprawdę pyszne i proste ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone, oraz galaretką.  Lekki biszkopt kakaowy, krem ze śmietany i mascarpone, jak zawsze pyszne. Galaretka jest świetnym owocowym dodatkiem, wzbogaca smak i dodaje lekkości. Jeżeli macie ochotę, to możecie oczywiście dodać ulubione owoce np. świeże maliny. Gotowe ciasto ozdobiłam czekoladową posypką dekoracyjną. W sklepach można dostać różne dodatki o naturalnym składzie, które świetnie sprawdzają się do prostych ciast. Nadają ładny wygląd, a także dodatkowe walory smakowe. 

Składniki:

BISZKOPT:
  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 


KREM Z MASCARPONE:
  • ser mascarpone 250 g
  • śmietana (30%-36%) 300 ml
  • 4 łyżki cukru pudru

do zwilżenia biszkoptu:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • 100 ml wody
  • 4-5 łyżeczek cukru (do smaku) 
dodatkowo 
1 opakowanie galaretki malinowej, truskawkowej lub wiśniowej
do dekoracji opakowanie jakieś wybranej posypki dekoracyjnej


Sposób przygotowania ciasta:

Na początku 1 galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia. Może być to szklany pojemnik lub blacha. Wstawić do schłodzenia i całkowitego stężenia.   

Wykonanie biszkoptu:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 

3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.

4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką.

5. Dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszając łyżką lub łopatką. 

6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  ok. 20 minut.  Jeżeli drewniany patyczek po włożeniu w ciasto będzie suchy, to biszkopt gotowy.

Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.


Wykonanie kremu:

1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem. 

2. Następnie dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilkę.

3. Dodać ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników. 

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół. Dolną połowę lekko nasączyć wodą z cytryną. Kilka łyżek kremu odłożyć do osobnej miski (aby wyłożyć cienką warstwę na wierzchu).  Do pozostałego kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Bardzo delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Biszkopt zwilżyć wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć odłożony krem. Ozdobić dekorkami. 



Zobacz także:






























1 komentarz: