piątek, 29 grudnia 2017

Pieczony schab ze śliwką

faszerowany schab


Aromatyczny, schab, faszerowany suszonymi śliwkami. Duża ilość przypraw sprawiła, że wyszedł cudownie pachnący, soczysty o intensywnym smaku. Pyszny zarówno na ciepło, oraz później na kanapki. Idealny na wiele okazji, święta, rodzinne spotkania. 


Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 100 g suszonych śliwek, bez pestek
  • rękaw do pieczenia


Sposób przygotowania schabu:

1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Do miseczki wlać olej, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy: pieprz, sól, kolendrę, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, paprykę. Dokładnie wymieszać. 

3. Mięso nacinamy przez środek, prawie na wylot, za pomocą długiego noża. Do środka wkładamy suszone śliwki. 

4. Mieszanką przypraw natrzeć mięso. Mięso przełożyć do pojemnika na żywność i włożyć do lodówki. Powinno się marynować dobę. 

5. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Rękaw nakłuć w 3-4 miejscach, aby para mogła swobodnie wyjść. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. 

6. Z soków, które wytworzą się podczas pieczenia, można zrobić pyszny sos do mięsa. 

Smacznego!


Zobacz także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz