Doskonała odmiana dla mięsożerców, a dostarcza wiele smaku. Łatwe do przygotowania, sycące danie. Nie ma ryzyka, że trafimy na nieświeże mięso lub niedosmażymy go w środku. Jajka są wcześniej ugotowane na twardo, a surowe jajko dodawane do sklejenia, ścina się błyskawicznie podczas smażenia. Kotlety świetnie smakują także następnego dnia, nawet przygrzane w mikrofalówce.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 cebula
- pęczek szczypioru
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- dodatkowa bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotowane na twardo, ostudzić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać do jajek.
3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do całości.
4. Dodać starty ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Dodać surowe jaja oraz 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać i uformować kotlety.
6. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dosyć głębokim oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety uwielbiam z puree ziemniaczanym oraz domowymi buraczkami na ciepło. Świetnie też smakują na zimno do bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz