czwartek, 28 grudnia 2017

Kotlety jajeczne

kotlety wegetariańskie

Doskonała odmiana dla mięsożerców, a dostarcza wiele smaku. Łatwe do przygotowania, sycące danie. Nie ma ryzyka, że trafimy na nieświeże mięso lub niedosmażymy go w środku. Jajka są wcześniej ugotowane na twardo, a surowe jajko dodawane do sklejenia, ścina się błyskawicznie podczas smażenia. Kotlety świetnie smakują także następnego dnia, nawet przygrzane w mikrofalówce.  

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1 cebula
  • pęczek szczypioru
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • dodatkowa bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotowane na twardo, ostudzić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać do jajek.

3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do całości.

4.  Dodać starty ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Dodać surowe jaja oraz 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać i uformować kotlety.

6. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dosyć głębokim oleju, z każdej strony na złoty kolor.


Kotlety uwielbiam z puree ziemniaczanym oraz domowymi buraczkami na ciepło. Świetnie też smakują na zimno do bułki.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz