Przeczytałam sporo artykułów na temat zielonej kawy i zaciekawiałam się. Postanowiłam ją wypróbować. Jest to kawa arabska (Coffea arabica), która w przeciwieństwie do czarnej kawy, nie została poddana procesowi palenia. Dzięki temu jej smak jest specyficzny i różni się od czarnej kawy. Jest też zdecydowanie łagodniejszy i pozbawiony goryczki. Moje początki z tą kawy były trochę trudne . Musiałam się przyzwyczaić do tego smaku, ale teraz bardzo ją lubię. Zielona kawa znana jest ze swoich drogocennych właściwości, zwłaszcza odchudzających . Ekstrakt z zielonej kawy, zawiera bardzo wartościowy składnik: kwas chlorogenowy. To on w połączeniu z kofeiną i innymi składnikami odpowiada za działanie zielonej kawy.
1. Ogranicza przyswajanie cukrów
2. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w organizmie
3. Wspomaga odchudzanie
4. Neutralizuje wolne rodniki - silny antyoksydant. Dzięki tym właściwościom, zmniejsza ryzyko wielu chorób, oczyszcza organizm, a także wzmacnia odporność.
5. Zmniejsza apetyt
6. Dzięki kofeinie pobudza
Sposób zaparzania zielonej kawy:
Na kawie, którą kupiłam jest napisane, aby 1-2 łyżeczki zalać wodą o temp. 90 stopni. Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia. Tak też parzyłam i napar był idealny.
Dla osób, które nie przepadają za smakiem tej kawy, też jest rozwiązanie. W sprzedaży , dostępne są suplementy diety zawierające zieloną kawę. Zwykle zawierają one także inne dodatkowe składniki m.in. chrom, ekstrakt z zielonej herbaty, nasion fasoli, witaminy z grupy B. Zmniejszają apetyt, pomagają zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Należy pamiętać, że przy odchudzaniu ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.
Zielonej kawy, tak jak i czarnej, nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące. Ze względu na zawartość kofeiny, powinny jej także unikać osoby z nadciśnieniem i chorobami serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz