środa, 24 stycznia 2018

Pietruszkowe kopytka

Kopytka

Troszkę urozmaicenia od tradycyjnych kopytek. Wyglądają niezwykle. Dodatek ziół do kopytek podnosi walory wizualne. Smak pietruszki jest wyczuwalny. Kopytka mogą być podane z różnymi sosami i dodatkami. Doskonale smakują także samodzielnie, z roztopionym masłem. Dodatek ziół nie wpływa na teksturę kopytek. Nie sprawia, że będą się trudniej lepiły. Można dodawać różne zioła i przyprawy.  Taki prosty zabieg, a przełamuje nudę i rutynę w daniu. To pokazuje, w jak prosty sposób można modyfikować smaki. Taki dodatek ucieszy także, osoby dbające o zdrowie żywienie. 


Składniki:
  • 800 g ziemniaków masa po ugotowaniu
  • łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko (rozm L) lub 2 małe
  • dodatkowa maka do podsypywania
  • duży pęczek świeżej pietruszki
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć. 


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić. 

2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić na gładkie ciasto. 

3.  Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek.  Następnie pociąć na kawałki.


4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na bardzo małym ogniu.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz