Troszkę urozmaicenia od tradycyjnych kopytek. Wyglądają niezwykle. Dodatek ziół do kopytek podnosi walory wizualne. Smak pietruszki jest wyczuwalny. Kopytka mogą być podane z różnymi sosami i dodatkami. Doskonale smakują także samodzielnie, z roztopionym masłem. Dodatek ziół nie wpływa na teksturę kopytek. Nie sprawia, że będą się trudniej lepiły. Można dodawać różne zioła i przyprawy. Taki prosty zabieg, a przełamuje nudę i rutynę w daniu. To pokazuje, w jak prosty sposób można modyfikować smaki. Taki dodatek ucieszy także, osoby dbające o zdrowie żywienie.
Składniki:
- 800 g ziemniaków masa po ugotowaniu
- łyżeczka soli
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko (rozm L) lub 2 małe
- dodatkowa maka do podsypywania
- duży pęczek świeżej pietruszki
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.
2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki.
4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na bardzo małym ogniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz