Domowa pizza jest trochę pracochłonna, jednak później efekt jest wspaniały. Nie jadłam jeszcze tak dobrej pizzy z pizzerii, jak nasza domowa. Świeże składniki, dowolne proporcje, pyszny, dobrej jakości ser, to zalety pizzy, którą możecie zrobić sami. W dodatku ciasto z tego przepisu, jest naprawdę najlepsze jakie jadłam, serdecznie polecam ciastonapizze.pl. Zawsze mi wychodzi, jest pyszne i chrupiące.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- 200 g sera mozzarella
- salami w plastrach
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- kilka wieprzowych kabanosów
- kilka ogórków konserwowych
- sos pomidorowy, możecie kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozdrobnić do miseczki, zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.
2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, sól, olej.
3. Wyrobić ciasto na gładką masę.
4. Ciasto pozostawić w misce. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
4. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Paprykę pokroić w paski. Ogórki konserwowe i kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
5. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na pizzę nie należy dawać zbyt dużo pieczarek, żeby pizza nie pływała, gdy świeże pieczarki puszczą wodę. Jeżeli lubicie dużo pieczarek, to można je wcześniej poddusić na patelni, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
6. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką. Z przepisu wychodzą 2 pizze, o średnicy około 35 cm. Można zrobić też kilka mniejszych.
8. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ciasto posmarować sosem. Ułożyć wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Ja na sos wykładam ser, następnie układam pieczarki, cebulę, kukurydzę, ogórki, paprykę i salami i kabanosy.
10. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20 minut. Spód ciasta powinien lekko się zarumienić i być chrupiący.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz