Urodzinowy tort dla ukochanej osoby. Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec samodzielnie tort, zamiast kupić go w sklepie. Stanowi on wartościowy prezent. W przygotowanie wkładamy serce. Wiemy z jakich składników jest przygotowany tort. Nie ma w nim zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaków, szkodliwych tłuszczów czy sztucznych barwników. Możemy sami zdecydować odnośnie smaków wszystkich składników, dodać mniej cukru. Gdybyśmy chcieli zamówić tort, to byłoby to zdecydowanie droższe, niż samodzielnie przygotowany. Samodzielnie przygotowany tort, to gwarancja jakości i świeżości. Prezentowany tort zawiera ulubione składniki solenizanta czyli czekolada, krem śmietanowy i ukochane wiśnie.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 6 jajek rozm L
- 140 g cukru
- 130 g mąki tortowej
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Warstwa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 500 g sera mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (do smaku)
Warstwa wiśni:
- 600 g wiśni (świeże lub mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 10 g żelatyny
- kilka łyżek wody
Poncz do nasączania biszkoptu:
- 100 ml kompotu wiśniowego
- 50 ml wiśniówki lub innego alkoholu
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Sekretem, aby biszkopt wyszedł wysoki i puszysty jest długie ubijanie białek na sztywną pianę, a następnie powolne, stopnie dodawanie cukru przy intensywnym miksowaniu. Wtłoczenie dużej ilości powietrza sprawia, że bez dodatku proszku do pieczenia biszkopt będzie świetny.
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę.
3. Dodawać po łyżce cukier, miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru.
4. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, miksując na wysokich obrotach.
5. Dodać aromat waniliowy. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
6. Porcjami dodawać przesiana mąkę wymieszaną z kakao. Mieszając delikatnie silikonową łopatką lub łyżką.
7. Ciasto przełożyć to tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Patyczek powinien być suchy.
8. Biszkopt wystudzić i pokroić na 3 blaty.
Warstwa wiśniowa:
1. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier. Zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu, aby wiśnie puściły sok. Zdjąć z ognia. Można wziąć 50 ml soku wiśniowego i rozcieńczyć wodą do ponczu, do nasączania biszkoptu.
2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawić na chwilę, aby żelatyna się rozpuściła. Dodać do garnka z wiśniami. Dokładnie wymieszać. Wystudzić. Włożyć do lodówki.
Warstwa czekoladowa:
1. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, rozpuścić na łaźni wodnej.
Krem:
1. Śmietanę, ser mascarpone i cukier puder zmiksować, aż powstanie gęsty krem. Zbyt długo go nie miksować. Gdy tylko zgęstnieje, przestać miksować, aby krem się nie zważył. W razie potrzeby dodać jeszcze cukru pudru.
Dolny płat biszkoptu zwilżyć 1/3 ponczu. Następnie wyłożyć schłodzoną, lekko tężejącą warstwę wiśni. Następnie 1/3 kremu. Wyłożyć kolejny blat biszkoptu. Zwilżyć kolejną porcją ponczu. Teraz wyłożyć warstwę czekoladową. Wyłożyć kolejną warstwę kremu. Teraz ostatni blat biszkoptu. Zwilżyć ostatnią porcją ponczu. Udekorować ostatnią porcją kremu, świeżymi wiśniami i tartą czekoladą.
Mmmmmten tort wygląda mega apetycznie. Ja jestem fanką tortów, ale ciężko u mnie z ich przygotowaniem. Zawsze coś wychodzi nie tak. Kiedyś robiłam bezowy tort to siadła mi ta beza i była przesuszona :( Za tydzień mamy z mężem rocznicę ślubu - papierową. Postanowiłam, że z tej okazji zamówię nam tort z dostawą na rocznicę chciałam wiśniowy albo kawowy, ale po tym jak zobaczyłam tort z Twojego wpisu raczej na pewno będzie on wiśniowy :) Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło! :) Życzę udanej rocznicy i pysznego tortu! Co do wypieków, moje początkowe też nie były udane, a biszkopt udał mi się dopiero za trzecim razem.. to kwestia wprawy :)
Usuń