wtorek, 10 lipca 2018

Ogórki małosolne

ogórki w słoiku

Przepis na ogórki małosolne jest mojej mamy. Zawsze przygotowuje je wg tego przepisu i zawsze wychodzą pyszne. Są idealnie chrupiące. Klasyka polskiej kuchni. Ważne aby użyć świeżych ogórków, z pewnego źródła. U mnie są to ogórki z działki moich rodziców. Dzisiaj rano były zbierane i już dzisiaj kiszone.
  • ok. 1 kg ogórków
  • 5-6 gałązek kopru
  • 5 cm chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście wiśni i 2-3 liście porzeczki
przepis na litr zalewy:
  • 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1,5 łyżki soli
Można zrobić od razu 1,5 litra zalewy, najwyżej trochę zostanie. W zależności od wielkości słoika i wielkości ogórki może być potrzebna różna ilość zalewy. 


Sposób przygotowania:

1. Na dno słoika wrzucić kilka gałązek kopru, ząbek czosnku, 2,5 cm kawałek chrzanu, 1 liść wiśni, 1 liść porzeczki. Ściśle ułożyć pierwszą warstwę dokładnie umytych ogórków. 

2. Na pierwszą warstwę ogórków wrzucić 2 gałązki kopru, ząbek czosnku, kolejny kawałek chrzanu, 1-2 liście wiśni oraz 1-2 liście porzeczki. Ułożyć ściśle ogórki do pełna.

3. Na wierzchu ułożyć jeszcze 2 gałązki koperku. Zalać zalewą do pełna. Słoik zakręcić.

Podczas kiszenia może trochę wylewać się woda, więc można słoik położyć na talerzu lub zabezpieczyć nakrętkę papierem ręcznikowym.




Ogórki można jeść na każdym etapie kiszenia. Im dłużej tym bardziej się ukiszą. Ja najbardziej lubię takie dwudniowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz