Świeże mięsko wieprzowe, przyrządzone w domowym sosie własnym, ze sporą szczyptą chili. Nie żałowałam przypraw i wyszło świetnie doprawione. Mięso szybko zniknęło nam z talerzy, wręcz było mało!
Składniki:
- 6 plastrów schabu o grubości 2 cm (około 800g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew lub kilka małych, młodych marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- pieprz czarny
- papryka słodka mielona
- papryka chili mielona
- pieprz ziołowy
- majeranek
- sól
- ok. 300 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem i podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć z oby stron solą, pieprzem czarnym i ziołowym (najlepiej świeżo mielonym), czerwoną słodką papryką, chili, majerankiem.
2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron.
3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć.
4. Zalać gorącym bulionem warzywnym lub wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodać pokrojoną w plastry marchew i korzeń pietruszki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5h. Aż mięso będzie miękkie.
5. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Nadmiar sosu można zredukować gotując jeszcze na małym ogniu bez przykrycia, lub zagęścić dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do sosu. Zagotować.
6. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz