poniedziałek, 9 lipca 2018

Bitki wieprzowe w sosie własnym z chili

wieprzowina w sosie

Świeże mięsko wieprzowe, przyrządzone w domowym sosie własnym, ze sporą szczyptą chili. Nie żałowałam przypraw i wyszło świetnie doprawione. Mięso szybko zniknęło nam z talerzy, wręcz było mało! 

Składniki:
  • 6 plastrów schabu o grubości 2 cm (około 800g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew lub kilka małych, młodych marchewek 
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • pieprz czarny 
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili mielona
  • pieprz ziołowy 
  • majeranek
  • sól
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Sposób przygotowania:

1. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem i podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć z oby stron solą, pieprzem czarnym i ziołowym (najlepiej świeżo mielonym), czerwoną słodką papryką, chili, majerankiem. 














2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron. 

3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. 

4. Zalać gorącym bulionem warzywnym lub wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodać pokrojoną w plastry marchew i korzeń pietruszki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5h. Aż mięso będzie miękkie. 

5. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Nadmiar sosu można zredukować gotując jeszcze na małym ogniu bez przykrycia, lub zagęścić dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do sosu. Zagotować. 

6. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz