sobota, 4 sierpnia 2018

Rolada z mięsa mielonego z grzybami

rolada z grzybami
rolada z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego, z farszem pieczarkowo-grzybowym. Rolada świetnie smakuje na ciepło, a także później na kanapki. Jadłam ją z sosem tatarskim, sosem chrzanowym, a także ze świeżymi warzywami. Z każdym z tych dodatków świetnie się komponowała. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 jajko
  • 350 g pieczarek
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej   
  • 2 łyżki masła
  • folia aluminowa

Sposób przygotowania:

1.  Suszone borowiki namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, przykryć i ostawić. W między czasie, czasie obrać pieczarki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekać.

2. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i łyżeczkę czerwonej pasty curry. Smażyć ok. 2 minut. Dodać pieczarki i pokrojone, namoczone grzyby, oprószyć je solą. Dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie smażyć aż woda odparuje. Farsz nie może być zbyt mokry. Na koniec doprawić go pieprzem i ewentualnie solą. Wystudzić. 











3. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać słodką mieloną paprykę, niewielką ilość soli, jajko, bułkę tartą. Wyrobić rękoma mięso na zwartą masę. 

 4. Z foli aluminiowej wyciąć spory prostokąt. Rozłożyć na nim, na płasko mięso, tak aby utworzyć kwadrat o grubości ok 1,5cm. Na mięso wyłożyć wystudzony farsz. Zostawić trochę wolnego po bokach, aby wygodnie się zwijało roladę. 











5. Od dłuższego boku zwinąć roladę, formując wałek. Boki ścisnąć.











6. Roladę zawinąć w folię aluminiową. Roladę ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz