Spaghetti bolognese z ekstra dodatkami. Postanowiłam urozmaicić tradycyjne spaghetti dodatkiem pasty z chili oraz pesto rosso (włoskie pomidory, ocet balsamiczny, ser Grana Padano). Dzięki tym składnikom danie zyskało dodatkowe aromaty oraz kremową konsystencję.
Składniki (na 4 solidne porcje):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 kopiasta łyżeczka pasty z papryczek chili
- 100 g pesto rosso
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu spaghetti
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni na oliwie z oliwek, zeszklić cebulkę, dodać czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać pastę chili i wymieszać.
2. Dodać mięso mielone. Wymieszać ze składnikami na patelni. Dodać wędzoną paprykę, słodką paprykę, 1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu czarnego, wymieszać. Smażyć około 10 minut, aby mięso się ścięło.
3. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do patelni. Sok z pomidorów można zachować. Jeżeli sos będzie za gęsty, będzie można trochę go dodać.
4. Smażyć kilka minut. Dodać pesto, wymieszać. Jeżeli sos będzie miał właściwą konsystencję to ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli nie to jeszcze chwilę smażyć.
5. Podawać ze świeżo ugotowanym makronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz