Paella to hiszpańska potrawa, oparta przede wszystkim na ryżu, z dodatkiem szafranu. Istnieje wiele odmian tego dnia: z owocami morza, drobiem, kiełbasą, różnymi warzywami. W Hiszpanii przygotowuje się to danie na wolnym powietrzu, w ogromnych patelniach, z dwoma uchwytami. Ja z racji naszego klimatu i możliwości, wykonałam to danie w domu, w dużo mniejszej wersji.
Pierwszy raz robiłam to danie i mi wyszyło zaskakująco dobre. Miała być paella z chorizo i kurczakiem, ale nim dotarłam do mojego ulubionego sklepu mięsnego nie było już filetów z kurczaka. Wykonałam to danie z samym chorizo, a ilość mięsa okazała się w zupełności wystarczająca.
Pierwszy raz robiłam to danie i mi wyszyło zaskakująco dobre. Miała być paella z chorizo i kurczakiem, ale nim dotarłam do mojego ulubionego sklepu mięsnego nie było już filetów z kurczaka. Wykonałam to danie z samym chorizo, a ilość mięsa okazała się w zupełności wystarczająca.
Składniki:
- 120 g kiełbasy chorizo
- 800 ml bulionu drobiowego
- 200 g ryżu arborio (ryż do risotto)
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- kilka nitek szafranu
- 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- kilka gałązek świeżej zieleniny (natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek)
Sposób przygotowania paelli z chorizo:
1. Chorizo pokroić w plasterki lub jeszcze na pół, jeżeli wolicie mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w około 1 cm. kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
2. Bulion zagotować, dodać kilka nitek szafranu. Pozostawić pod przykryciem.
2. Bulion zagotować, dodać kilka nitek szafranu. Pozostawić pod przykryciem.
3. Na głębokiej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć przez kilka minut chorizo, aż wytopi się duża część tłuszczu. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
4. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć 5-6 minut.
5. Dodać białe wino. Smażyć kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodać słodką, mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
6. Wsypać suchy ryż. Smażyć 2 minuty, mieszając.
7. Wlać gorący bulion. Gotować 15 minut.
8. Dodać odsączoną z zalewy, kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze 5 minut.
Na początku danie może wydawać się trochę zbyt rzadkie. Moje danie przed podaniem czekało godzinę, ponieważ przygotowałam je wcześniej. Ryż przez ten czas wchłonął cały bulion.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz