Domowy, intensywnie czekoladowy krem na kanapki. Uwielbiam rano do kawy, smarować nim gorące tosty. Czasami także podjadam go łyżeczką, bezpośrednio ze słoika. Takim czekoladowym kremem można także ozdobić ciasto, czy zastosować go jako polewę.
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru pudru
Wykonanie czekoladowego kremu:
1. Orzechy należy uprażyć, aby pozbyć się brązowej skórki. Może ona nadać gorzkawy smak. Ja zawsze prażę orzechy w piekarniku. Dokładny przepis, krok po kroku, jak to zrobić znajdziecie tutaj: prażenie orzechów.
2. Do misy od blendera przełożyć orzechy, wsypać szczyptę soli.
3. Zmiksować orzechy na gładki krem. W zależności od mocy blendera trwa to od kilku do kilkunastu minut.
4. Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej.
5. Do orzechów dodać rozpuszczoną czekoladę, 1 łyżeczkę kakao, olej kokosowy oraz cukier. Jeżeli używacie cukru trzcinowego, to można rozpuścić go razem z czekoladą lub rozdrobnić w moździerzu, inaczej będzie chrupać w gotowym kremie. Cukier puder można dodać bezpośrednio do orzechów. Całość chwilę zmiksować na gładki krem.
6. Gotowy krem przelać do słoiczka. Krem przechowuję w lodówce.
Zobacz także:
o niebo pysznieszy niż nutella :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja, lubię to :)
OdpowiedzUsuń