piątek, 24 listopada 2017

Sos serowy

prosty sos

Szybki i prosty sos serowy. Świetnie nadaje się do makaronu, krokietów, warzyw, mięsa. Można modyfikować jego smak w zależności od potrzeb, stosując różne rodzaje sera.  


Składniki:
  • 50 g serka topionego (śmietankowy lub ementaler)
  • ok 80-100 g żółtego startego sera (ja użyłam gołda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania sosu: 

1. W rondelku lub małym garnku z grubym dnem (żeby sos się nie przypalał) roztopić solidną łyżkę masła. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć intensywnie mieszając.

2. Dodać 250 ml mleka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać starty ser żółty oraz serek topiony. Ciągle mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści, a sos zgęstnieje.

3. Doprawić solą i pieprzem.


Zobacz także: 

Prosty sos pomidorowy

Sos paprykowo-pomidorowy










Rewelacyjny sos BBQ

1 komentarz: