Szybki i prosty sos serowy. Świetnie nadaje się do makaronu, krokietów, warzyw, mięsa. Można modyfikować jego smak w zależności od potrzeb, stosując różne rodzaje sera.
Składniki:
- 50 g serka topionego (śmietankowy lub ementaler)
- ok 80-100 g żółtego startego sera (ja użyłam gołda)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania sosu:
1. W rondelku lub małym garnku z grubym dnem (żeby sos się nie przypalał) roztopić solidną łyżkę masła. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć intensywnie mieszając.
2. Dodać 250 ml mleka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać starty ser żółty oraz serek topiony. Ciągle mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści, a sos zgęstnieje.
3. Doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także:
Prosty sos pomidorowy
Sos paprykowo-pomidorowy
Rewelacyjny sos BBQ
Pycha, makaron z takim sosem wymiata! :)
OdpowiedzUsuń