Ten prosty sos pomidorowo-paprykowy, jest naprawdę pyszny i uniwersalny. Można zastosować go do makaronu, do klusek, pyz z mięsem, kopytek czy pierogów. Intensywny, niczym nie zakłócony smak pomidorów i pieczonej papryki.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 5 pomidorów (około kilograma)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki suszonej bazyli
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut. Zdjąć skórkę z papryki.
2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oleju lub oliwie z oliwek zeszklić cebulę, następnie podsmażyć czosnek.
3. Dodać wędzoną słodką paprykę, ostrą i słodką paprykę w proszku. Smażyć minutę, ciągle mieszając.
4. Dodać pokrojoną paprykę (nie ma znaczenia jak pokroicie bo i tak sos będzie blendowany).
5. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać do zawartości patelni. Smażyć kilkanaście minut bez przykrycia, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.
6. Zmiksować sos na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Smacznego!
2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oleju lub oliwie z oliwek zeszklić cebulę, następnie podsmażyć czosnek.
3. Dodać wędzoną słodką paprykę, ostrą i słodką paprykę w proszku. Smażyć minutę, ciągle mieszając.
4. Dodać pokrojoną paprykę (nie ma znaczenia jak pokroicie bo i tak sos będzie blendowany).
5. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać do zawartości patelni. Smażyć kilkanaście minut bez przykrycia, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.
6. Zmiksować sos na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń