czwartek, 9 listopada 2017

Sos paprykowo-pomidorowy

sos pomidorowy

Ten prosty sos pomidorowo-paprykowy, jest naprawdę pyszny i uniwersalny. Można zastosować go do makaronu, do klusek, pyz z mięsem, kopytek czy pierogów. Intensywny, niczym nie zakłócony smak pomidorów i pieczonej papryki. 


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 5 pomidorów (około kilograma)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki suszonej bazyli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut. Zdjąć skórkę z papryki.

2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oleju lub oliwie z oliwek zeszklić cebulę, następnie podsmażyć czosnek.

3. Dodać wędzoną słodką paprykę, ostrą i słodką paprykę w proszku. Smażyć minutę, ciągle mieszając.

4. Dodać pokrojoną paprykę (nie ma znaczenia jak pokroicie bo i tak sos będzie blendowany).

5. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać do zawartości patelni. Smażyć kilkanaście minut bez przykrycia, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.

6. Zmiksować sos na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Smacznego! 

1 komentarz: