czwartek, 16 listopada 2017

Krokiety z mięsem i pieczarkami

naleśniki z mięsem

Zwykle jadłam krokiety albo z mięsem albo z pieczarkami. Teraz postanowiłam zrobić z mięsem i pieczarkami oraz dużą ilością sera. Fantastyczne połączenie! Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników z niewielką ilością oleju. Naleśniki z tego przepisu świetnie nadają się do krokietów. Są cienkie, ale jednocześnie bardzo dobrze się trzymają przy zawijaniu, są elastyczne. Jeżeli podczas smażenia, w naleśniku pojawią się dziurki, to się tym nie przejmujcie, panierka świetnie wszystko zaklei.  


Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g startego żółtego sera (ja użyłam sera gołda)
  • sól, pieprz
  • jajko + 2 łyżki mleka + bułka tarta do panierki
  • dodatkowo olej do smażenia krokietów

1. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju, na patelni podsmażyć pieczarki z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Tak, aby pieczarki puściły nadmiar wody, ale pozostały jędrne. Odcedzić pieczarki i odłożyć na później.

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, jakieś 1-2 minuty. Należy uważać aby czosnek się nie przypalił, gdyż może nadać daniu goryczki.

3. Na patelnię dodać mięso mielone, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowy. 

4. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki. Smażyć 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz przełożyć do miski, przestudzić. 

5. Do przestudzonego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty na grubych oczkach ser. Wymieszać łyżką.


6. Na naleśnik wyłożyć około 2 łyżki farszu. Zawinąć krokiety.




7. Krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem (opcjonalnie można jeszcze dodać pół łyżeczki przyprawy Warzywko czy Vegeta), następnie obtoczyć w bułce tartej. 

8. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, aż się zarumienią. 


Smacznego!

Zobacz także: 




1 komentarz:

  1. uwielbiam! chociaż mój luby woli bez pieczarek i takie częściej goszczą... ale teee mniam!

    OdpowiedzUsuń