Zwykle jadłam krokiety albo z mięsem albo z pieczarkami. Teraz postanowiłam zrobić z mięsem i pieczarkami oraz dużą ilością sera. Fantastyczne połączenie! Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników z niewielką ilością oleju. Naleśniki z tego przepisu świetnie nadają się do krokietów. Są cienkie, ale jednocześnie bardzo dobrze się trzymają przy zawijaniu, są elastyczne. Jeżeli podczas smażenia, w naleśniku pojawią się dziurki, to się tym nie przejmujcie, panierka świetnie wszystko zaklei.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- 100 g startego żółtego sera (ja użyłam sera gołda)
- sól, pieprz
- jajko + 2 łyżki mleka + bułka tarta do panierki
- dodatkowo olej do smażenia krokietów
1. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju, na patelni podsmażyć pieczarki z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Tak, aby pieczarki puściły nadmiar wody, ale pozostały jędrne. Odcedzić pieczarki i odłożyć na później.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, jakieś 1-2 minuty. Należy uważać aby czosnek się nie przypalił, gdyż może nadać daniu goryczki.
3. Na patelnię dodać mięso mielone, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowy.
4. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki. Smażyć 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz przełożyć do miski, przestudzić.
5. Do przestudzonego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty na grubych oczkach ser. Wymieszać łyżką.
6. Na naleśnik wyłożyć około 2 łyżki farszu. Zawinąć krokiety.
7. Krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem (opcjonalnie można jeszcze dodać pół łyżeczki przyprawy Warzywko czy Vegeta), następnie obtoczyć w bułce tartej.
8. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, aż się zarumienią.
Smacznego!
Zobacz także:
uwielbiam! chociaż mój luby woli bez pieczarek i takie częściej goszczą... ale teee mniam!
OdpowiedzUsuń