Filety z kurczaka w panierce to klasyka. Ja tą klasykę postanowiłam urozmaicić robiąc parmezanową panierkę. Świetna i pyszna odmiana. Warto spróbować, jeżeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety i chcecie spróbować nowych smaków. To także idealne danie dla fanów sera. Filety doskonale smakują z włoskim sosem marina, przepis jak go zrobić znajdziecie tutaj: SOS MARINARA. Kurczaka można podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, makaronem lub warzywami.
Składniki:
- 500-600 g filetów z piersi kurczaka (1 podwójna pierś z kurczaka)
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pieprz czarny mielony
- sól
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z piersi kurczaka umyć w ziemnej wodzie, osuszyć papierem ręcznikowym, następnie oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek. Każdy filet pokroić na ok. 4 części.
2. Filety oprószyć z każdej strony, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.
3. W głębszym talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem. W osobnym naczyniu rozbić jajka, dodać mleko i dokładnie rozmieszać.
4. Filety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor (łącznie powinny się smażyć kilkanaście minut, aby nie były surowe w środku).
Propozycja podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz