czwartek, 24 maja 2018

Ciasto z jabłkami i rabarbarem

Kruche ciasto

Połączenie jabłek i rabarbaru jest naprawdę fantastyczne. W tym cieście zależało mi, aby owoców było naprawdę dużo, a ciasto nie "pływało", ponieważ owoce puszczają wodę. Udało mi się uzyskać bardzo kruche, pyszne, maślane ciasto oraz grubą warstwę soczystych owoców. Rabarbar jest intensywnie wyczuwalny. Beza z białek wyszła wysoka i nie opadła po upieczeniu. Sekretem jest użycie odpowiednich proporcji między cukrem a białkami, a także dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej.   

Składniki (na blachę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm):

Kruche ciasto:
  • 3 żółtka rozm. L
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego (można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy).
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszki do pieczenia 
Wsad owocowy:
  • 800 g jabłek (ok. 5 sztuk średniej wielkości)
  • 1 kg rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g cukru waniliowego
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego 
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone na kawałki. Całość posiekać nożem, albo rozdrobnić palcami. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w foli spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. 

2. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Jabłka obrać, wykroić środki, a następnie pokroić w sporą kostkę. 

3. Owoce przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Smażyć kilka minut, aż owoce puszczą nadmiar soku i lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Dodać miód wymieszać. Jeżeli masa będzie za kwaśna, można jeszcze dosłodzić. Ja jednak wolę jak wsad owocowy jest lekko kwaśny, ponieważ równoważy słodki smak ciasta i bezy. 

4. Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm. wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, a następnie wyjąć ciasto z piekarnika i szybko wyłożyć masę owocową. Piec kolejne 15 minut w tej samej temperaturze. Od razu zacząć przygotowywać bezę. 

5.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami, po łyżce cukier, ubijając na wysokich obrotach. Na koniec dodać 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zmiksować.












6. Jak minie czas pieczenia ciasta z owocami, wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i piec kolejne 12-15 min w tej samej temperaturze. 











7. Wyjąć ciasto z piekarnika. Łącznie ciasto piekło się około 42-45 minut. 



Ciasto można przechowywać w temp. pokojowej.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz