czwartek, 24 maja 2018

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami

Ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

Bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Dodatkowo bardzo pyszne, owocowe. Czasami nawet proste przepisy potrafią zachwycić. Świetny pomysł, aby użyć sezonowych owoców i cieszyć się ich dużą ilością.  

Składniki (przepis na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 4 jajka rozm L
  • 100 g cukru 
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej z naturalnej wanilii)
  • kilka łyżek konfitury truskawkowej lub malinowej
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 g truskawek
do zwilżenia biszkoptu:
  • sok z połowy cytryny
  • 60 ml wody
  • cukier 3-4 łyżeczki (do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Galaretki rozpuścić w przepisanej ilości wody. Ostudzić.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru.

3. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.

4. Dodać olej, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.

5. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszają szpatułką lub łyżką.

6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez 25 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek powinien być suchy. 

4. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić na połówki.

5. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolną część zwilżyć częścią ponczu (wody z cytryną i cukrem). Posmarować konfiturą. Nałożyć drugą część biszkoptu. Zwilżyć. Ułożyć gęsto truskawki (mogą być nawet dwie warstwy). Zalać lekko tężejącą galaretką. 

6. Przed podaniem schodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto przechowywać z lodówce.


Zobacz także:

Ciasto z truskawkami i mascarpone










Lekkie ciasto budyniowe z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz