Składniki (przepis na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka rozm. L
- 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach lub 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 75 g kandyzowanych, soczystych wiśni
Czekoladowa polewa:
Sposób przygotowania:
- 60 g mlecznej czkolady
- 20 g czekolady deserowej
- 40 g masła
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cynamon, imbir, przyprawę do piernika. wymieszać.
2. W osobnej misce wymieszać: jajka, cukier, olej, mleko, miód.
3. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem na średnich obrotach, do połączenia składników.
4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta jabłko, oraz kandyzowane wiśnie. Wymieszać łyżką.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Powinien być suchy.
Polewa na ciasto: W małym rondelku, lub na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać całkowicie wystudzone ciasto.
Smacznego!
2. W osobnej misce wymieszać: jajka, cukier, olej, mleko, miód.
3. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem na średnich obrotach, do połączenia składników.
4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta jabłko, oraz kandyzowane wiśnie. Wymieszać łyżką.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Powinien być suchy.
Polewa na ciasto: W małym rondelku, lub na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać całkowicie wystudzone ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz