wtorek, 29 maja 2018

Korzenne ciasto z kandyzowanymi wiśniami

ciasto z wiśniami


Składniki (przepis na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka rozm. L
  • 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach lub 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 75 g kandyzowanych, soczystych wiśni
Czekoladowa polewa:
  • 60 g mlecznej czkolady
  • 20 g czekolady deserowej
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cynamon, imbir, przyprawę do piernika. wymieszać.

2. W osobnej misce wymieszać: jajka, cukier, olej, mleko, miód.

3. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem na średnich obrotach, do połączenia składników.

4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta jabłko, oraz kandyzowane wiśnie. Wymieszać łyżką.

5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.

6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Powinien być suchy.

Polewa na ciasto: W małym rondelku, lub na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać całkowicie wystudzone ciasto.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz