Prosty i szybki do przygotowania sos, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można jeszcze przyspieszyć korzystając z pomidorów z puszki. Sos jest intensywnie pomidorowy, nie wymaga dodatku przecieru pomidorowego. Sos świetnie nadaje się zarówno do podawania bezpośrednio po przygotowaniu, ze świeżo tartym parmezanem, a także do zapiekania. Doskonały do pizzy, makaronu, gołąbków, klusek.
Składniki:
- 3 dojrzałe, średniej wielkości pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżych listków bazylii
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić i kostkę. Papryczkę chili pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać i pokroić.
2. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i paprykę chili. Smażyć 2 minuty.
3. Dodać paprykę mieloną, oraz pomidory. Smażyć kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.
4. Dodać bazylię. Zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz