poniedziałek, 7 maja 2018

Sos pomidorowo-bazyliowo- chili

sos pomidorowo-bazyliowy

Prosty i szybki do przygotowania sos, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można jeszcze przyspieszyć korzystając z pomidorów z puszki. Sos jest intensywnie pomidorowy, nie wymaga dodatku przecieru pomidorowego. Sos świetnie nadaje się zarówno do podawania bezpośrednio po przygotowaniu, ze świeżo tartym parmezanem, a także do zapiekania. Doskonały do pizzy, makaronu, gołąbków, klusek. 


Składniki:
  • 3 dojrzałe, średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych listków bazylii 
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić i kostkę. Papryczkę chili pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć ze skórki, obrać i pokroić. 

2. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i paprykę chili. Smażyć 2 minuty. 

3. Dodać paprykę mieloną, oraz pomidory. Smażyć kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. 

4. Dodać bazylię. Zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. 

Zobacz także:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz