Wcześniej robiłam ciasta z musem brzoskwiniowym, wiśniowym, a także truskawkowym. Oprócz popularnych owoców można sięgnąć po bardziej egzotyczne. Tym razem postanowiłam wykorzystać mango. Mango jest kapryśnym owocem, raz może być słodki, soczysty i miękki a czasami twardy i mało smaczny. Czasami nawet miękki owoc, potrafi mieć mało smaku. Dlatego postanowiłam wykorzystać mango z puszki. Puszka gwarantuje smak, ponieważ produkowane są w kraju, gdzie są hodowane i są wykorzystywane zawsze dojrzałe owoce.
Składniki (na blachę o wymiarach 20 x 20 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 10 g (1 łyżka stołowa) cukru waniliowego (możecie go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy)
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pianka mango:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 puszka mango
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
do zwilżenia biszkoptu:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml wody
- 2-3 łyżeczki cukru
+ do dekoracji 100 g borówki amerykańskiej lub truskawek
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.
2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.
3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszają szpatułką lub łyżką.
5. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez 15-20 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek powinien być suchy.
Pianka z mango:
1. Puszkę z mango, wraz z syropem, przełożyć do małego garnuszka. A kawałek mango odłożyć do dekoracji. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę cytrynową (suchy proszek). Mieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wystudzić i słodzić w lodówce (ma być zimne, ale płynne).
2. Śmietanę, mascarpone i cukier puder zmiksować na krem. Nie miksować zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Jak tylko krem zgęstnieje, dodać porcjami galaretkę z mango (3-4 porcje). Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt zwilżyć (sokiem z cytryny, wymieszanym z wodą i cukrem). Wyłożyć pianę z mango. Udekorować odłożonym kawałkiem mango i borówką amerykańską. Świetnie też sprawdzą się truskawki.
Ciasto schłodzić przed podaniem co najmniej 2 h. Przechowywać w lodówce.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz