wtorek, 10 kwietnia 2018

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

kotlety z kaszą jaglaną

Dzisiaj nieco inna odsłona kotletów mielonych. Kupiłam większą ilość mięsa mielonego, więc postanowiłam zrobić je na dwa smaki. Jedne tradycyjne, a drugie z kaszą jaglaną. Obie wersje wyszły świetnie. Kasza jaglana w kotletach jest wyczuwalna, jednak nie dominuje. Kotlety zrobiłam z chudego mięsa z szynki i połączenie to, bardzo pasowało. Dodatek świeżego szczypiorku i natki pietruszki sprawił, że kotlety wyglądają atrakcyjnie w środku i świetnie smakują. Ważne jest obtoczenie kotletów, w dobrej jakości bułce tartej. Dzięki niej kotlety wyjdą bardzo chrupiące. Z przepisu wyszło mi 19 małych kotlecików.


Składniki:
  • 400-500 g mięsa mielonego mielonego z szynki wieprzowej
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka klasycznej przyprawy Warzywko 
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną porządnie wypłukać wodą. Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wody do gotowania kaszy można dodać łyżeczkę przyprawy Warzywko lub ugotować ją w bulionie. Po ugotowaniu, kaszę całkowicie wystudzić. 

2. Mięso mielone przenieść do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, słodką i ostrą mieloną paprykę, Warzywko, jajko, pieprz czarny i odrobinę soli.











3. Dodać także ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie wyrobić rękoma mięso, aż masa będzie dobrze wymieszana.

4. Z masy uformować małe kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.

Zobacz także:

Kotlety mielone z marchewką











Kotlety jajeczne


1 komentarz:

  1. Pyszne kotlety robiłam je już raz z chęcią wracam po przepis 😍

    OdpowiedzUsuń