Dzisiaj nieco inna odsłona kotletów mielonych. Kupiłam większą ilość mięsa mielonego, więc postanowiłam zrobić je na dwa smaki. Jedne tradycyjne, a drugie z kaszą jaglaną. Obie wersje wyszły świetnie. Kasza jaglana w kotletach jest wyczuwalna, jednak nie dominuje. Kotlety zrobiłam z chudego mięsa z szynki i połączenie to, bardzo pasowało. Dodatek świeżego szczypiorku i natki pietruszki sprawił, że kotlety wyglądają atrakcyjnie w środku i świetnie smakują. Ważne jest obtoczenie kotletów, w dobrej jakości bułce tartej. Dzięki niej kotlety wyjdą bardzo chrupiące. Z przepisu wyszło mi 19 małych kotlecików.
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego mielonego z szynki wieprzowej
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 nieduża czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka klasycznej przyprawy Warzywko
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną porządnie wypłukać wodą. Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wody do gotowania kaszy można dodać łyżeczkę przyprawy Warzywko lub ugotować ją w bulionie. Po ugotowaniu, kaszę całkowicie wystudzić.
2. Mięso mielone przenieść do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, słodką i ostrą mieloną paprykę, Warzywko, jajko, pieprz czarny i odrobinę soli.
3. Dodać także ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie wyrobić rękoma mięso, aż masa będzie dobrze wymieszana.
4. Z masy uformować małe kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz także:
Kotlety mielone z marchewką
Kotlety jajeczne
3. Dodać także ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie wyrobić rękoma mięso, aż masa będzie dobrze wymieszana.
4. Z masy uformować małe kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz także:
Kotlety mielone z marchewką
Kotlety jajeczne
Pyszne kotlety robiłam je już raz z chęcią wracam po przepis 😍
OdpowiedzUsuń